Działamy w porozumieniu z:
MZZPRC ZK Zdziewzowice Sp. z o.o. Forum związków zawodowych

Mapa strony Kontakt

Wiadomości / Aktualności

Sprawozdanie kolegów Hilarego Kajaka i Zbigniewa Tomasika z posiedzenia Rady Nadzorczej Veolia Energia Łódź S.A. w dniu 19.10.2015 r. 19.10.2015

W dniu 15 października br. odbyło się posiedzenie Rady Nadzorczej Veolia Energia Łódź S.A.
Tematami do omówienia były: BHP, wyniki handlowe i finansowe firmy, sprawy techniczne, działania HR, zmiany organizacyjne spółki oraz nowy regulamin Zarządu.
   Na wstępie, Pani Teresa Pietrowska w związku z powołaniem na Członka Zarządu przedstawiła swoją osobę Radzie Nadzorczej.
   Informację na temat stanu BHP przedstawił Pan Wiesław Koc.
Wydarzyły się cztery wypadki na początku roku związane głównie z komunikacją / skręcenia i stłuczenia /.
Na kotle BFB w zakładzie czwartym wystąpiło zagrożenie pożarowe, powołano komisję w celu wyjaśnienia zdarzenia.
Ponieważ zdarzenie to miało miejsce dzień wcześniej, przed posiedzeniem Rady Nadzorczej nie znane były jeszcze przyczyny wystąpienia zagrożenia.
   Następnie przedstawiono prezentację dotyczącą wyników handlowych.

Ważniejsze przyłączenia do naszej sieci to:
-ABB Sp. z o.o.
-Uniwersytecki Szpital Kliniczny WAM
-Wojskowe Zakłady Lotnicze
-Szpital im. Madurowicza
-osiedla mieszkaniowe przy Pomorskiej i Zakładowej /21 budynków/
-budynek hotelowy i biurowy przy ul. Piotrkowskiej
Zaawansowane są prace przy pozyskaniu nowych obiektów m.in. .współpraca z Airbus Helicopters oraz
pozyskaniu białych certyfikatów.
   Wyniki finansowe omówiła Pani Dyrektor Anna Kędziora-Szwagrzak.
Głównym problemem dla spółki jest niesprzyjający klimat, na który to jesteśmy bardzo wrażliwi.
W stosunku do budżetu zaplanowanego brakuje 262 stopniodni - dane na koniec sierpnia.
Nadal spółdzielnia mieszkaniowa śródmieście jest zadłużona na 4,2 mln, ale należy zauważyć ,że płatności bieżące są regulowane.
Prawdopodobnie zostanie zmieniona wielkość taryfy na ciepło o około 2,59%.
   Następnie omówiono sprawy techniczne, które to przedstawił Dyrektor ds. Produkcji Pan Sławomir Burman.
Zakończono prace remontowe bloku BC-50, bloku BFB, bloku BC-100 w zakładzie czwartym.
Kotły wodne są również po pracach remontowych.
W zakładzie trzecim zakończono remonty turbozespołów 1,2,3,4 oraz kotłów parowych 1,2,3, jak również kotły wodne są po działaniach remontowych.
Niestety opóźnienia związane z kotłem k-9 w EC-3 mogą spowodować brak produkcji z tego kotła w miesiącu grudniu, a co za tym idzie zwiększenie kosztów wytwarzania w związku z użytkowaniem kotłów wodnych opalanych mazutem.
Również sytuacja kotła k-6 nie jest klarowna. W przypadku opóźnienień z uruchomieniem kotła do dnia 2015-12-02 – ruch próbny, wykonawca będzie obciążony odsetkami karnymi za opóźnienie.
Natomiast prace na nawęglaniu w EC-3 według informacji od Dyrektora powinny zakończyć się 15 grudnia br. i są nie zagrożone.
Przedłożono ofertę do PSE na świadczenie usług systemowych i czekamy na odpowiedź.
Na koniec swojej prezentacji dyr. Burman wyraził przekonanie ,że mimo opóźnień prac na kotłach k-9 i k-6 mieszkańcy Łodzi mogą nie obawiać się zimy i  zimnych mieszkań.
   Sprawy HR omówiła Pani Teresa Pietrowska.
W dniach 28.10 - 16.11 br. obędzie się badanie klimatu społecznego zatytułowane "Jak nam się pracuje w Veolii ?".
Zarząd apeluje do Pracowników o jak największą frekwencje, oraz o staranne wypełnienie ankiety, oraz wskazanie w niej co należy zrobić, aby praca w naszej firmie dawała zadowolenie pracownikom.
Pani Pietrowska poinformowała o otrzymaniu certyfikatu HR Najwyższej Jakości za program Energia Jest w Nas.
Odbyły się warsztaty kadry zarządzającej na temat strategii spółki, spotkania brygadowe oraz praktyki i staże studentów.
W dawnym zakładzie EC-1 wręczone zostały tytuły Zasłużonego Pracownika. Wyróżnienie to otrzymało 26 osób.
Na zakończenie prezentacji Pani Pietrowska wspomniała również o programie Sequoia, w którym wzięło udział blisko 640 osób.
W planach spółki jest również zbycie nieruchomości należących do firmy.
Dotyczy to nieruchomości :
-Kościuszki
-Rzgowska
-Częstochowska
Została zrobiona wstępna wycena terenów po EC-2.
   Została również omówiona sytuacja bocznic kolejowych ,które to nie pracują już w systemie pięciobrygadowym.
   Na koniec posiedzenia Rady Nadzorczej omówiono zmiany organizacyjne spółki i przeprowadzono głosowanie  nad zmianami w regulaminie Zarządu, oraz wyznaczono termin kolejnego spotkania.

Przedstawiliśmy Wam koleżanki i koledzy powyższą relacje, która pozwoli Wam zapoznać się z obecną sytuacją w spółce bez jakichkolwiek komentarzy.

Hilary Kajak
Zbigniew Tomasik

Dodane przez Pracownik (5.60.143.151) dnia 2015-11-02 15:56:44

Dziękuję po raz kolejny za sprawozdanie. Spokojny rzeczowy ton. Od dawna nie byłem na stronie podobno nowej inicjatywy. Ale nic się nie zmieniło. 'Sensacja" goni sensację. Przewodniczący jedynej słusznej obrony pracowników, a tak naprawdę "mały zesrany" jak to p. Tomasik powiedział człowieczek toczy swoją krucjatę. Z dumą chodzę po zakładzie w koszulce z symbolem ZZPRC i poszukuję tchórzy z podobno nowej inicjatywy. Jeżeli tak wygląda nowa inicjatywaudowne wprost. to ja dziękuję. Należeć do związku i bać się do tego przyznać to jaest szczyt odwagi. Z racji tego, że pan S. kieruje w sposób co najmniej dziwny i zarazem znany to poproszę go za pomocą tej strony o umożliwienie wpisywania komentarzy na swojej stronie. Nie będę zaśmiecał strony ZZPRC.

Dodane przez Smulson (188.146.69.73) dnia 2015-11-09 06:19:45

A Ty kolego x pisać komentarz i się pod nim nie podpisać tez chyba brak Ci odwagi hihi

Dodawanie komentarzy możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.